Áttörés a perovszkit napelemek gyártásában

Perovszkit kristályA londoni székhelyű portál, az IFL Science döntő áttörésről számolt be a perovszkit napelemek kutatásában.
A hagyományos szilícium helyett perovszkit réteggel készült napelemek az energiamegtakarítás terén mára átlépték a 20 százalékos hatékonysági határt, ami az olcsóbb megoldást nyújtó napelemek új generációját hozhatja el.
Az oxfordi egyetem professzora Henry Snaith jelentette be a mostani áttörést jelentő fejlesztést. A 20,3 százalékos napelem hatékonyság mellett a korábbi oxigén és a hő próbákat is sikerrel leküzdötték.

(A perovszkit napelemek alkalmazásának fő akadálya, hogy víz, oxigén vagy hő hatására jelentősen veszítenek a hatékonyságukból.)

És hogy miben jobb ez a napelem technológia?

    • akár tízszer annyi napenergiát képesek megkötni, mint a hagyományos szilíciumon alapuló napelem,
    • energiaátalakítási hatásfoka a szilícium alapon készült napelemek hatásfokának közelében van. (Ez az érték évről-évre növekszik. Amíg 7 évvel ezelőtt csak 3,8, négy éve már 10 százalékos, a mostani bejelentés szerint már 20,3 százalékos! – A szilíciumnál ez 26 %-ék.)
    • ennek a napelemnek az előállítási költségei ötöde a versenytársáéhoz képest.

Miután nincs messze az az állapot, ami lehetővé teszi ezen napelemek tömeges gyártását, a kutatók és más szakemberek is azt jósolják, hogy hamarosan minden gyártó erre a napelem alapanyagra fog áttérni.

Posted in Napelem hírek a nagyvilágból, Napelem technológiai újdonságok.