Napelem típusok

Hétköznapi értelemben viszont az alábbi napelem elnevezések terjedtek el:

Alapvetően három fő típust különbözetünk meg, ezek az amorf kristályos napelem, mono- és polikristályos napelemek. A napelemek hatásfoka és előállítási költsége, nagyon eltérő egymástól.

1, Amorf napelem

Ez a legelterjedtebb típus, mert olcsó az előállítási költsége. A hatásfoka 4-6% között van, ami alulmarad a többihez képest. Mivel kicsi a hatásfoka ezért jóval nagyobb felületet igényel az elhelyezése. Az amorf napelem a szórt fényt jobban hasznosítja, mint a közvetlen napfényt. Az élettartamuk csak 10év körül van.

2, Monokristályos napelem

Ez a napelem a ma létező legjobb hatásfokkal bíró napelem, aminek hatásfoka 15-17% között van. A monokristályos napelem a közvetlen napfényt hasznosítja jobban, de a szórt napfényben már kevésbé tudja hasznosítani.

3, Polikristályos napelem

Ennek a hatásfoka is már megközelíti a monokristályos napelemét, aminek hatásfoka 14-16% között van.

4, Vékonyfilm-rétegű napelem

A köznyelv a gyorsabb kimondhatóság kedvéért vékony-napelemnek nevezi. Hatásfokuk megközelíti (sőt, van, amelyik túl is szárnyalja) a többkristályos napelemnél tapasztalt éréket. Átlagos hatásfoka jelenleg 8-10%, legrosszabb 5%, a legjobb pedig akár 15% is lehet. Összességében a vékonyfilm napelemeknél elmondható,hogy nem csak az optimális telepítési szögnél (Magyarországon ez 45°) képesek a névleges teljesítményüket leadni, hanem attól akár 15°-os eltérés esetén is. Ezáltal a napelemeket 30 és 60 fokos dőlésszög tartományban telepíthetjük. A hagyományos napelemekkel szemben bizonyos mértékben a szórt Napfényt is villamos energiává tudják alakítani.

Mi a különbség a poli- és monokristályos napelemek között?

Régebben igaz volt az a tény, hogy a monokristályos napelemek hatékonyabbak voltak, mint az ugyanolyan teljesítményű polikristályos napelemek. Mára a fejlett technológiának köszönhetően ez a különbség megszűnt. A kétféle napelem teljesítménye szinte teljesen ugyanaz. Talán ami még elmondható, hogy a polikristályos napelemek jobban teljesítenek szórt napsugárzásnál, míg direkt napsugárzásnál a monokristályos napelemek teljesítenek jobban, de ez nagyon minimálisan érzékelhető különbség. A gyártási folyamatban van különbség, illetve a kinézetben, de már árbeli különbség nincs azonos teljesítményű napelem moduloknál.

Melyik típusú napelemet válasszam?

Hogy melyik fajta napelemet válasszuk, az elsősorban a telepítés földrajzi helyzetétől függ. Magyarországot és Németországot egész évben több szórt napsugárzás éri, ellentétben Görögországgal vagy Spanyolországgal, ahol viszont több a direkt napsugárzás. Értelemszerűen Magyarországon a polikristályos napelemeket célszerű telepíteni.

 

Többet szeretne megtudni a napelemekről? Győr környékén akár személyesen is állunk rendelkezésére. Kérem keressen elérhetőségeink valamelyikén, és Győr-Moson Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, Fejér megyében szívesen felmérjük az Ön épületének helyi solar adottságait.