Napelemes inverter gyártók

A napelemes inverter a napelemes rendszer lelke. A napelemek egyenáramot termelnek, amelyet az inverter alakít át váltóárammá. Mindezt 98% feletti hatásfokkal teszik a jobb gyártók termékei. A piacon a legújabb termékeket kétségtelenül a transzformátor nélküli napelemes inverterek jelentik, amelyek rendszerint ugyan nagyobb hatásfokkal dolgoznak, ám vékonyrétegű napelemekhez korlátozott mértékben alkalmazhatók. Alaptudásban nagy különbségeket nem fogunk látni a technikai paramétereket hasonlítva a különböző napelemes inverterek gyártói között. Minimális elvárás manapság, hogy a napelemes inverter 2 munkapontot kezeljen, mellyel akár két különböző tájolású napelemes mező is vezérelhető. Másik fontos szempont, hogy a napelemes rendszer teljesítményét interneten keresztül is követni tudjuk. Általában 5 év garanciával értékesítik az invertereket, melyek jelentős összegért 15-20 évre is kibővíthetőek. Ez a relatív alacsony garancia enged arra következtetni, hogy a napelemes rendszer leggyengébb láncszeme. És valóban. A solar gyártók 10-20 év élettartamra tervezik termékeiket. A meghibásodások jelentős száma innen ered, ezért fontos a magyar nyelvű szervizhálózat és a support.

Vannak olyan márkák, melyektől mi mindenképpen távol tartanánk magunkat. Ezek általában távolkeletiek ( kínaiak), amitől még lehetnének jók. Viszont olyan termékek mint pl. az Ehe, a Growatt nem túl nagy múltra visszanyúló gyártással rendelkeznek. A garanciájukat általában kizárólag az importőrök biztosítják, nincs kiterjedt napelemes inverter szervizhálózatuk.

Ezzel szemben az osztrák Fronius nagy múltra visszatekintő napelemes inverter gyártó, kiterjedt (10-20 cég) szervizhálózattal. Magyar nyelvű weboldal és magyar support fontos dolog. Gyors reakcióidejük még inverter csere esetén sem haladja meg az 5 munkanapot.Hálózatra visszatápláló Fronius inverter és hibrid Fronius inverter

A jelenleg működő inverter gyártó cég elődjét még a második világháború után Günter Fronius alapította, igaz ekkor még elsősorban akkumulátortöltőket és hegesztő transzformátorokat gyártott a vállalkozás.  A cég – mindenekelőtt a megbízható hegesztő transzformátorainak köszönhetően – hamar kinőtte magát és az ezredforduló előtti két évtizedben több új üzemet is nyitott Törökországban, Ukrajnában és Csehországban. Napjainkra – terjeszkedésüket folytatva – már több európai országban is nyitottak képviseletet. A 21. század legnagyobb környezeti kihívásának felismerését követően 1995-ben a cég megalapította az Energia és Környezet osztályát is, ami már kifejezetten a napelem inverterekkel, valamint az akkumulátor töltésvezérlő rendszerek fejlesztésével kezdett behatóan foglalkozni.

Természetesen minőségben a német SMA vagy Kaco sem marad el, őket is bátran ajánljuk. Vannak feltörekvő gyártók, amelyek előbb -utóbb megoldják majd a szervízkérdést -pl. Huawei.

Van azonban egy gyártó, amely kilóg a sorból. A Solaredge inverterek gyártója német-izraeli.A hagyományos napelemes rendszerek továbbfejlesztésében a SolarEdge® tervezői jelentős eredményeket könyvelhetnek el.

hagyományos napelemes rendszerek továbbfejlesztésében a SolarEdge® tervezői jelentős eredményeket könyvelhetnek el.

A SolarEdge mérnökei olyan megoldást fejlesztettek ki, melynek alkalmazásával a hagyományos fotovoltaikus rendszerek energia termelése jelentősen, akár 6–35%-kal növelhető. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően a stringekre eső árnyékolás, melegedés, szennyeződés, valamint a napelem modulok teljesítménykülönbségei kiegyensúlyozhatóak.

Amíg a hagyományos rendszerek esetében a napelemek sorbakötéséből álló, úgynevezett strangok általában 14-25 modul “hosszúak” (250 Wp) lehetnek, addig a SolarEdge optimalizált megoldásban a sorbakötött modulok száma akár 45-60 db is lehet. Ez azért fontos, mert így kiegyensúlyozottabb a teljesítmény és kevesebb áramátalakító, inverter szükséges. Nem utolsó sorban a csökkent strangok száma miatt, nem kevés szolár kábel megtakarítható.

SE11400A grid-tie solar system
Complete SolarEdge Power Optimizer System

Fontos tudni, hogy a SolarEdge technológia esetében az optimalizációs megoldással a rendszer szabályozása string szintjéről átkerült a napelem modulok szintjére. Tehát a megszokott módtól eltérően, nem az inverter látja el a munkapont követést, ha nem a napelemek hátulján található DC/DC átalakító. Ennek köszönhetően minden egyes modul teljesítménye figyelemmel követhető így értesítést kaphatunk a napelem modulok esetleges teljesítmény csökkenéséről, mely megkönnyíti a fotovoltaikus rendszer karbantartását is.

Az optimalizációs rendszer azt is lehetővé teszi, hogy több hely kihasználásával (akár időszakosan árnyékolt felületek használatával), különböző tájolású/dőlésszögű, eltérő teljesítményű vagy márkájú modulok egy stringen belül elhelyezésre kerüljenek.

 

Garanciájuk alapesetben is már 12 év. Mindezekért a szolgáltatásokért kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, viszont olyan helyekre is telepíthetünk vele napelemes rendszereket, amelyek normál inverter telepítése esetén alacsony hatásfokuk miatt sohasem térülnének meg.

Véleményünk szubjektív, inkább logikai szempontokat szerettünk volna megvilágítani, de nem mellőzhettük a konkrét gyártók megnevezését sem.