Napkollektort is vehetnek a magyarok az új uniós ingyenhitelből

Még decemberben társadalmi egyeztetésre bocsátja a kormány azt az uniós pályázatot, amely a lakóépületek energiahatékonysági felújítását szolgálja nulla százalékos hitelből és jövő év első negyedévétől lehet majd benyújtani a támogatási igényeket az MFB Pontok hálózatában – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank pénteki közleményéből. A feltételek még nem véglegesek, de az már biztosnak tűnik, hogy a pénzt lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve például napkollektoros ( talán napelemes) rendszerek telepítésére is lehet kérni.

Lázár János a  Kormányinfón már (újra) bejelentette a programot, igaz nem hangsúlyozta, hogy nulla százalékos lesz a hitel a kamattámogatás miatt. Az MFB mai közleménye azonban ezt megerősíti és néhány további lényeges részlet is kiderül belőle:

  • A hitel feltételrendszerének véglegesítését társadalmi egyeztetés előzi meg, ennek érdekében a pályázat tervezete a Széchényi 2020 honlapon kerül majd közzétételre. A pályázat a társadalmi észrevételek figyelembevételével kerül véglegesítésre.
  • A végleges termékleírás várhatóan 2016 decemberében jelenik meg, a tényleges hiteligénylések benyújtása pedig 2017 első negyedévében kezdődhet meg az MFB Pontok hálózatában (ebből országszerte már mintegy 400 van).

  • A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó, 0%-os kamattal elérhető hitellel tervek szerint több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósítható meg a következő években.
  • A hitelprogram célja a lakossági szektor épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrás rendelkezésre bocsátása a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növelése érdekében.
  • A hitel egyebek mellett igényelhető lesz a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, vagy például napkollektoros rendszerek telepítésére (napelemet nem említ konkrétan a közlemény).
  • A program keretösszege 115 milliárd forint lesz, amelyből 105,2 milliárd forint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-8) visszatérítendő pénzügyi eszköz támogatás terhére, 9,41 milliárd forint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP-5) visszatérítendő pénzügyi eszköz támogatás terhére számolható el (tegnap Lázár János 120 milliárd forintos programról beszélt, amit ráadásul felfelé nyitottnak mondott).

 

 

Posted in Napelemes pályázatok, napelemes támogatások.