Napelem gyártók

A napelemes iparág a megszűnő és újjáalakuló cégektől hangos. Mindez igaz a napelem gyártókra és napelemes kivitelező cégekre egyaránt.

Gondoljunk csak bele, hogy 30-40 évre tervezzük a napelemes beruházásunkat. A legtöbb napelem gyártó 25 év teljesítménygaranciát vállal a napelemekre. Ez kellő garanciát szolgálat a felületes beruházó számára. Ugyanakkor érdemes figyelmesen körbenéznünk, és az elmúlt évek napelemes piaci tendenciáit megfigyelni. A gyártók 40-60%-a tűnt el az elmúlt pár évben. Ez a tendencia folytatódik, erősödik. A megszűnések hátterében több ok is felismerhető. Gyakori a gyenge minőségű napelemek előállítása, mely esetén a sűrűsödő napelemes hibák bezárásra késztetik a gyárat.

Sok esetben más húzódik a háttérben. A globalizáció elérte a napelemes iparágat is. A nagyobb gyártók egyre nagyobbak lesznek. A kis napelem gyártók nem tudnak versenyre kelni velük, vagy felvásárolják őket, vagy egyszerűen csődbe mennek. Az európai cégeknél jellemzően ez utóbbi következik be. A kisebb gyártók túlélésének záloga a speciális ( extra erős keretszerkezet, egyöntetű szín, stb.) napelemek előállításában rejlik.

A véleményünk az, hogy a legnagyobb napelem  gyártók lehetnek a nagy túlélők. Minőségbeli problémájuk nem jellemző, hiszen a fél világ figyeli őket árgus szemekkel.

A 2016 év végi adatok szerint a 10 legnagyobb gyártó sorrendje:

Elsősorban az Ő termékeikből érdemes szemezgetni. Természetesen nem állítjuk, hogy minden más napelem gyártóval gondok vannak, de nem lehetünk biztosak a dolgunkban. Inkább úgy fogalmaznék: Velük vállaljuk a legkisebb kockázatot.

Hogy mi melyikre voksolnánk?

Elsősorban a Tina Solar és a Canadian Solar gyártókra.

A Trina Solar kínai napelemgyártó, kiváló minőségéről híres. A Canadian Solar kanadai anyavállalatú  cég, mely Kanadán kívül világ számos országában rendelkezik napelem gyárakkal. Több mint 30 millió PV (12GW) napelem modult forgalmazott az elmúlt 14 évben. Rendelkezik egy speciális biztosítással, mely egy esetleges csőd esetén nyújt fedezetet garanciális napelem hibák fennállásakor.